Практика за отдалечените места и за селата е фелдшерите, които работят за общопрактикуващите лекари, да преглеждат пациентите и да изписват рецепти от името на джипитата, когато те не са на работа.

Това стана ясно по време на кръгла маса, посветена на проблемите на медицинските фелдшери, съобщи zdrave net.

Мотивите зa нарушeнието са, че на пациентите трябва да бъде оказана необходимата медицинска помощ.
Същевременно образованието, получено от фелдшерите, им дава необходимите знания да оказват профилактична, диагностична, лечебна и спешна помощ, посочиха още на кръглата маса.

Председателят на Сдружението на медицинските фелдшери в България Александър Александров коментира, че допреди години те са можели да извършват всичко това напълно законно.

Последвалите обаче законодателни промени са поставили това медицинско съсловие в условията на неуреден статут.

Според Александров никъде в нормативите не се споменава какви са правата или задълженията на фелдшерите. Това е поставило съсловието буквално в положението на нелегалност.

Нещо повече, през 1998 г. е било прекратено обучението на нови специалисти.

Като причина било посочена изискването на СЗО всички граждани да имат равен достъп до медицински услуги. Същевременно било отчетено, че селското население е обслужвано главно от фелдшер, а не от лекар. Това създавало неравнопоставеност.

В момента в България работят около 5 000 фелдшери. Те са разпределени главно в центровете за спешна помощ, в практиките на джипитата и в различни държавни служби и учреждения.

Според Александров тяхната професия е силно дискриминирана.

Фелдшерите са използвани за черноработници - вършат работата и на медицинските сестри, и на лекарите срещу мизерно заплащане.

Същевременно тяхното образование им е осигурило познания да бъдат първите помощници на лекарите.

Ето защо от Сдружението на медицинските фелдшери в България искат промени в нормативната уредба, а именно текстове, които да регламентират правата и задълженията им. Предложения за това били направени вече пред МЗ.