Съюзът на медицинските фелдшери в България е завел дело в международния съд за правата на човека в Страсбург за нарушени професионални права, съобщи БНТ.

Медицинските специалисти се жалват и от законовата уредба в страната, която не им дава възможност да упражняват професията си, а им отрежда място извън здравната система.

След промени в нормативната база фелдшерите нямат право да извършват определени манипулации и да изписват лекарства. Те работят предимно в спешната помощ в по-малките градове и по селата, където няма лекари.

В Асеновград и околните села, където живеят 70 хиляди души фелдшерите масово напускат работата си, за да не влизат в конфликт, както с правото, така и с моралните норми.

Правилата за дейността им в страната са различни. В Асеновград фелдшерите не могат да пишат болнични, в Хасково не трябва да пипат апарата за дефибрилация, а в Пазарджик нямат право да интубират пациентите.

Според фелдшерите, ако хипотетично всичките им 5000 хиляди колеги спрат работа, последствията за здравната система ще са катастрофални.

От Съюза на фелдшерите настояват да се въведе специалността лекарски асистент, каквато е практиката във Великобритания, Съединените щати и Латвия и да се започне обучение на кадри в Тракийския университет в Стара Загора.

Обещанията на политиците от последните три правителства, обаче няма да върнат хилядите специалисти заминали за чужбина смятат от съсловието.