Фелдшерите у нас нямат никакъв глас. Именно с този мотив те поискаха да се отделят от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и да създадат своя отделна професионална съсловна организация. Това заяви председателят на Сдружението на медицинските фелдшери Александър Александров, цитиран от Дарик.

Александров е категоричен, че фелдшерите целенасочено се държат под контрол и под натиск и тяхното мнение не се взима предвид при предприеманите от властта промени.

Той коментира, че фелдшерите не са професионалисти по здравни грижи. Те се занимават с медицина и са медицински специалисти, като извършват консултативно-диагностична дейност. Александър Александров обясни, че здравната грижа е нещо друго. Това, по думите му, е дейността, която се изпълнява от медицинските сестри, лаборанти, зъботехници.

Председателят на Сдружението на медицинските фелдшери смята, че нещата се объркват нарочно и изгодата е за управляващите. Александър Александров твърди, че контролът се държи от Лекарския съюз, а фелдшерите са под натиск, игнорирани от всички други и живота, свързан със здравеопазването. Той е категоричен, че реформи така не се правят и прогнозира, че идват тежки дни в здравеопазването.

Александров добави, че в много от случаите пациентите не знаят, че са преглеждани от фелдшери, а не от лекари. „Хората трябва да знаят, че се преглеждат от фелдшери, не от лекари. В отдалечените населени места, в трудните региони във филиалите на спешна помощ работят единствено фелдшери. Хората не знаят, че са преглеждани от фелдшери. И това е абсурдно. Това са ред причини, заради които ние искаме да излезем от тази организация и ще го направим. Ако трябва, ще изчакаме следващото правителство", закани се Александров.

Искането на фелдшерите за отделяне в своя собствена организация е изпратено в писмо до Министерството на здравеопазването и до здравната комисия в парламента. Предстои комисията да проведе заседание по въпроса.