Най-мащабната кражба на електроенергия в историята на ЧЕЗ се е осъществила от сграда на бившо ТКЗС в село Хераково, община Сливница.

Измамата е разкрита на 12 декември от служител на енергийното дружество, който забелязал необичайно високо потребление от страна на обект. Сигнализирал е за това полицията и прокуратурата, които са влезли в обекта - в сгради на бившото ТКЗС се е настанила фирма, монитирала над 1000 компютърни конфикурации, които са копаели криптовалута. Открити са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, системи за охлаждане с вентилатори, инсталация за електрическо захранване на майнинг устройства и свързаните с тях различни компоненти.

ЧЕЗ разкри най-голямата кражба на ток в историята си

ЧЕЗ разкри най-голямата кражба на ток в историята си

Заради ферма за криптовалута

Машините са добре прикрити в просторните сгради на стопанството и добре скрити - прозорците са били затрупани с бали сено, а дворът се охранява от два кангала.

Самата сграда е била захранена с електричество незаконно, като е инсталиран трансформатор, взет от близките съоръжения на ЧЕЗ.

На този етап няма арестувани, обясни районният прокурор на Сливница. Фирмата, наела помещенията, е регистрирана с всички позволени от закона дейност

От ЧЕЗ изчисляват огромни загуби на електрическа енергия - около 40 000 киловолта, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.