Държавата да определя фиксирани цени за лекарствата, отпускани по лекарско и без лекарско предписание.

Това предвижда законопроект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесен от лидера на „Атака" Волен Сидеров.

С въвеждането на фиксирани цени на лекарствата ще се уеднаквят продажните цени във всички аптеки на територията на страната, което ще спре спекулативните цени и отстъпки и ще премахне необходимостта от т.нар. „аптечен туризъм", пише Сидеров в мотивите си към законопроекта, цитиран от Здраве.нет. 

Ще се премахне и провикираната от действащите пределни цени практическа възможност за съществуване на конгломератите „производител - търговец на едро - търговец на дребно", които са забранени от действащите закони, но се създават и действат чрез заобикалянето на същите закони, пише още там.

Според депутата от „Атака", така ще се предотвратят фалитите на дребните и средни представители на фармацевтичната професия, които сега се провокират чрез изкуственото намаляване на надценките на търговците на дребно.

В допълнителните разпоредби на проекта са предвидени допълнения в Закона за данък добавена стойност, които предвиждат въвеждане на нулева ставка за доставката на лекарствени продукти, в това число от производител или вносител, до търговец на едро и търговец на дребно.
"Цените на дребно ще бъдат действително и чувствително намалени по единствения ефективен начин - чрез нулева ставка на данък добавена стойност", аргументира се Волен Сидеров.

Припомняме, в края на миналата година народните избраници гласуваха против намаляване на ДДС за лекарствата.