Всички прокурори са мои деца, аз съм ги създал, заяви бившият главен прокурор Никола Филчев. Той се включи в ефира на БНТ от Германия, където е в момента.

Филчев коментира някои обвинения към него, заявявайки, че не сърди на никой за тях.
За пореден път ексглавният прокурор разказа, че по време убийството на ямболската адвокатка - в което замесват името му - е бил на правителствена мисия в Либия във връзка с делото срещу медиците ни.

Филчев отхвърли и обвиненията, че е покрил делото „Бизнесмени" (насочено срещу Алексей Петров по свидетелски показания още в края на 90-те години, б.р.).

Аз не съм главен прокурор от четири години, ако това дело беше важно, защо не е извадено, контрира Филчев. Припомняме, преписките по „Бизнесмени" бяха намерени във военна прокуратура.

Относно акцията "Октопод" и ареста на Петров, Филчев заяви готовност да свидетелства в съда, ако бъде призован.

По отношение на назначаването на Алексей Петров в службите обаче, Филчев бе категоричен, че прокуратурата няма отношение към подобни назначения.
Той посочи имената на Атанас Атанасов - тогавашен шеф на НСС и вътрешния министър Емануил Йорданов, които единствено са могли да направят подобно назначение.

Аз никога не съм знаел каква е ролята на Алексей Петров в МВР, категоричен е Филчев.

Разследването, което тече по "Октопод", ще покаже кой какъв е, каза министър Цветанов и обеща още такива операции.
                             Още...

Относно убийството на военния прокурор Никола Колев - разстрелян пред дома си в края на декември 2002 година - Филчев разказа, че тогавашния шеф на Национална служба „Сигурност" Атанас Атанасов подал данни за връзката на Колев с трафик на друга и е нареден ареста му - който да се извърши от барети, тъй като Колев е бил въоръжен и опасен.

Сега Атанасов да не се прави на „ни лук ял, ни лук мирисал", коментира Филчев.

Повод за думите му бе казаното малко по-рано от Атанас Атанасов, че Военна прокуратура по време на мандата на Никола Филчев се е занимавала преди всичко с прикриване на престъпления.
За да се установи това обаче, трябва да се разпитат обикновените прокурори, посъветва Атанас Атанасов в интервю за Нова телевизия.

По думите му има твърде много следи, които водят директно към бившия главен прокурор Филчев, въпреки че той не се е подписвал никъде.
Случаите обаче могат да бъдат разплетени, тъй като логическите връзки водят нататък, бе категоричен Атанасов. Като най-ярък пример той посочи убийството на прокурора Колев.

Филчев трябва да бъде изолиран от обществото, защото е опасен", каза още Атанасов.

По думите му обаче няма борба на ДСБ срещу Филчев - „Това е борбата на държавата срещу организираната престъпност", обясни Атанас Атанасов.

В същото време и бившият външен министър Соломон Паси бе категоричен, че Никола Филчев има „интимна връзка" с агентурата на ДС и се е занимавал с изпълнението на мокри поръчки.

Като пример Паси посочи обвиненията срещу него за шпионаж в полза на чужда държава - това беше мокра поръчка, инициирана от Никола Филчев, убеден е бившият ни първи дипломат.