Трябва да има таван на броя бежанци, които Европа може да приеме. Това заяви пред БНТ бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Той обясни, че предложението за промяна в Дъблинското споразумение гласи страните членки на Европейския съюз, които са външни граници, да престанат да бъдат буфер за бежанците. Трябвало да има автоматично преразпределение.

Гунев посочи, че това предложение е срещнало остра съпротива от страните от Вишеградската четворка и прибалтийските страни. Миграционната вълна почти не ги е засегнала.

Филип Гунев разясни, че сме направили предложение страните от първа линия - България, Италия и Гърция, да не са своеобразен буфер. Предлагало се да има механизъм за автоматичното прехвърляне на мигрантите навътре към страните членки. По този начин щяла да се намали нелегалната миграция.

Гунев смята, че по отношение на външните граници има още много какво да се прави. Според бившия зам.-министър охраната трябва да бъде подсилена и трябва да се работи за връщане на икономическите мигранти. Ако тези две условия не бъдат изпълнени, трудно щял да бъде постигнат консенсус.