Природните агенции са доволни от работата си. Те се отчетоха пред ресорната парламентарна комисия.

Емил Димитров - Ревизоро, който председателства комисията за борба с контрабандата, награди от името на цялата комисия ръководствата на НАП и Митниците за добрите резултати.

Шефката на данъчните Галя Димитрова сподели, че е доволна от събраните над 19 милиарда лева приходи през 2017. Този добър резултат е тенденция през последните години, каза тя. Завишената събираемост не е резултат просто от икономическото развитие в страната, а е ефект и от работата на НАП да спазва закона.

Над 96% от декларираните данъчни задължения са погасени в рамките на календарната година.

Галя Димитрова вижда в това и подобрено поведение на длъжниците. С меки мерки НАП дисциплинирала длъжниците. Това намалява разходите за събиране на задължените лица, заяви Димитрова.

Извършва се непрекъснат мониторинг на най-големите длъжници. Техният дълг е намалял с 306 милиона лева. 965 големи длъжници изцяло са се издължили пред държавата. При 140 ведомствени бензиностанции са констатирани нарушения. 900 участници в данъчни измами са констатирани.
През 2016 в касите на фирмите е имало 13 милиарда лева. Към 31.12.2017 тази сума е 8 милиарда. С разликата от пет милиарда лева са платени задължения към държавата.

Митничар номер 1 Георги Костов обясни, че за първите пет месеца Митниците са събрали 3,7 милиарда лева. Това е повече, отколкото за същия период на миналата година. Ръст от всички видове приходи, отчете той.