Състав на Софийски градски съд даде ход на делото срещу Марио Николов и още осем подсъдими, обвинени за източването на 7.5 млн. евро от Агенция САПАРД.

На заседанието по делото се явиха всички деветима обвиняеми - Марио Николов, Марияна Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов, Григор Главев.

Съдът уважи едва два от 6-те граждански иска на ДФ „Земеделие".
Аргументът за решението на съда беше, че по останалите 4-ри иска има висящи съдебни производства.

Припомняме, в началото на заседанието стана ясно, че фондът в качеството си на граждански ищец предявява искове в размер на 17,83 млн.лв. срещу всичките деветима обвиняеми.

Съдът уважи иска за 757 хиляди лева срещу Марио Николов, Мариана Николова, Ана Шаркова, Петя Хаджииванова и Радмил Петров, представляващи фирма „Еврофриго".

Другият граждански иск, който ще се разглежда паралелно с прокурорските обвинения, е срещу Марио Николов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова и Григор Главов, представляващи фирма „Родопа Голд".
Вторият иск е за нанесе имуществени вреди в размер на 2 милиона 925 хиляди евро.

Всички подсъдими не се признаха за виновни на днешното заседание и ще дойдат отново в съдебната зала на 11 декември тази година.

Марио Николов:
Член съм на БСП, но пари не съм давал
                     Още...

Защитата отправи ответни искове за около 28 млн.лв.

Припомняме, работата по случая започна на 6 ноември 2006 г.,когато във Върховната касационна прокуратура е получен сигнал от германските митници за извършена злоупотреба със средства по САПАРД от български фирми, чрез използване на фалшиви документи за стари машиниза месопреработка и пакетиране.

В началото на 2007 година, при международна спецакция с участие и на българските служби беше заловена група, източвала средства по САПАРД.

Обвиненията са за участие в организирана престъпна група и използване на документи с невярно съдържание. С подправените документи са внасяни стари машини, обявявани за нови.

Обвинени са: Марио Николов, Марияна Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов, Григор Главев.

Любомир Стойков, чието име бе замесено в скандал като дарител на кандидат президентската кампания на Георги Първанов не е сред обвиняемите.

Пред журналисти Марио Николов обясни, че Любомир Стойков няма място в съдебната зала, тъй като по време на досъдебното производство е доказано, че той никога не е имал отношение към каквито и да е проекти с еврофондове.

Самият Николов посочи пред журналисти, че макар и член на БСП от 1998 година, никога не е дарявал пари на партията.
„Аз пари на БСП не съм давал. Член съм на БСП от 1998 година", каза категорично той.

Ние може би сме най-удобните хора. По обвиненията за злоупотреби по САПАРД има може би над 70-80 производства", обясни Марио Николов. По думите му всички проекти по наредба 16 по САПАРД, за които е отговарял той, са изпълнени.

По делото иззети са документи от 36 банкив страната и са получени материали по следствени поръчки от Кипър, Белгия и Ирландия. Назначена е петорна банково техническа и счетоводна експертиза. Очакват се материали по съдебна поръчка от САЩ. Делото съдържа 36 тома и 19 класьора с материали.

На 8 октомври Областният съд в германския град Аугсбург произнесе една ефективна и една условна присъда за съучастниците на Марио Николов. Германските граждани са помагали на Николов за извършване на измамата, като са му издавали фактури със завишени суми за продадени месопреработвателни машини.

Улрих Райзахер - шефът на фирмата, която е предоставяла на Марио Николов стари машини, описани в документите като нови, беше осъден на 2 години и 9 месеца лишаване от свобода.
Другият обвиняем Михаел Енгелхардполучи девет месеца условно, тъй като е бил подчинен на Райзахер и е действал под негово указание.