Служители на ОДП-Благоевград разкриха измама, извършена от фондация, съобщават от пресцентъра на МВР.

Разследването на служители от "Икономическа полиция" в областните дирекции на Шумен и Благоевград започнало след подадени в районните прокуратури сигнали от студенти.

Младежите били получили уведомление от Шуменския университет, че са изключени от висшето учебно заведение и студентските им права са прекратени.

Причината била, че са представили фалшиви академични справки при записването им за студенти директно във втори и следващи курсове, тъй като са записани чрез прехвърляне от друг ВУЗ.

В същото време жалбоподателите обясняват, че са издържали писмен изпит по история. Изпитът бил проведен от преподаватели на Шуменския университет в Благоевград.

След класирането те били записани първи курс задочно или дистанционно обучение във филиала на университета, изнесени в Благоевград. Платили и съответната сума за обучението.

На този етап е установено, че за първи път през 2002 г. е било организирано дистанционно обучение към Шуменския университет в Благоевград. Университетът имал сключен договор с фондация "Ноблес" за организирането му, а неин представител се явявала 59-годишна шуменка.

Тя заедно с двама мъже от Благоевград - 39 годишни, набирали от името на фондацията кандидати за този вид изнесено обучение, студентите държали изпита си, класирали се и след като плащали сумата, били "записвани" в съответния курс срещу определена сума на семестър.

За изясняване на случая и установяване на статута на представителството на ШУ "Еп. Константин Преславски" в Благоевград е било отправено писмено запитване до МОН.

В отговора на министерството се посочва, че филиал на университет се открива след положително оценяване от Националната агенция по оценяване и акредитация на проект за откриване на структурно звено.
В случая в МОН не е постъпвала информация за такъв проект и към момента филиал на ШУ в Благоевград не е откриван.

Жалбата била повод и за извършване на проверка за лигитимността на предлаганото от Шуменския университет обучение и в останалите градове в страната, която установява, че висшите учебни заведения в България нямат право да сключват договори с юридически лица с цел обучение на студенти образователно-квалификационна степен "магистър" и "бакалавър".

Същевременно става ясно, че през 2001 г. ректорът на Шуменския университет сключва първия договор с фондация "Ноблес" и до момента продължава обучението и приемането на студенти по т.нар. "дистанционно обучение".

Преписката е изпратена на РП-Благоевград с мнение за търсене на наказателна отговорност от тримата "представители" на фондацията.

На този етап е установено, че всеки от 26-те "студенти" са ощетени със сумата от 3000 до 6000 лева.

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски" категорично отрича да има някакви отношения със скандалната фондация „Ноблес", събирала пари на студенти от Благоевград.

Това съобщиха от ВУЗ-а по повод днешните публикации, че 26 студенти по дистанционно обучение от Благоевград са ощетени със сумите от 3 хил. до 6 хил. лв.

Миналата година в Шуменския университет бяха открити 180 фалшиви академични справки на студенти, прехвърлени от други висши училища.

След разследване на "Икономическата полиция", тези млади хора бяха изключени от университета.

В Шуменския ВУЗ през новата учебна година няма да бъдат приемани студенти в дистанционната форма на обучение, с изключение на специалността астрономия, която вече е акредитирана.