Категорично не е вярно, че в Министерство на здравеопазването се шири спекула с лекарства.

Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в отговор на въпрос на депутатката Стела Банкова.

„Подписвам всичко и всяка буква или запетая, в която се съмнявам, ги проверявам многократно", отсече министърът, цитиран от zdrave.net.

Въпросът на Банкова засягаше миналогодишния търг на здравното ведомство за онколекарства и скандалната сделка с фирмата на съпруга на Долорес Арсенова - Асен Арсенов.

Защо миналата година здравното ведомство е плащало по 1368 лв. за доцетакс, кой е разрешил тази цена, кой е прибрал комисионната и какви действия ще предприеме министърът, попита депутатката.

Миналата година на търга, който се провел от министерството, се явили две фирми, но едната била отстранена защото предложила две цени, а другата - по други причини, обясни проф. Гайдарски.

Провел се нов търг, на който двете фирми се явили с една и съща цена, въпреки че става въпрос за иновативен и генеричен продукт.

Възможностите били или да не се подпише договор и онкоболните да останат без това лекарство, или и двете фирми да доставят по половината от количеството лекарство, обясни министърът. Впоследствие за генеричния препарат е дадена 25% отстъпка.

Тази година при участието на същите две фирми за генеричния препарат била предложена нова цена - 540 лева. Затова комисията е предложила да се сключи договор с тази фирма, каза Радослав Гайдарски.

По думите му както генеричния, така и иновативния препарат се произвеждали в Индия. По случая министърът назначил цяла комисия, за да се търсят корупционни моменти при провеждането на търга, но такива не били открити.

При употребата на препарата миналата година няма нито едно оплакване от граждани за странични действия, каза още проф. Гайдарски.