Сбирката "Спасените съкровища на България" представя културни ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на МВР.

Изложбата в НАИМ е плод на неуморния труд на полицаите от Национална полиция и ГДБОП и на доброто им взаимодействие с музейните институции в борбата по опазване на българското културно наследство.

Изложбата засяга един от най-наболелите въпроси през годините в сферата на културно-историческото наследство, а именно неговото системно унищожаване в резултат на иманярска дейност и нелегален трафик, според доцент Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.

"Щетите, които страната ни понася са огромни, не само като суми, но и като културна памет", допълни той. 

Изложбата представя 300 експоната от НАИМ и други 18 музеи в страната. Те илюстрират всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи. Сред експонатите са медни брадви от втората половина на пето хилядолетие преди Христа. Има златни накити и бронзови предмети от средата на второ хилядолетие преди Христа. Може да се види коринтски шлем, апликации за колесници, мраморна статуетка на Херакъл и др.

Експертите искат законодателни изменения, които да подпомогнат дейността им срещу иманярските набези.

До 160-170 досъдебни производства годишно са стигали разследващите. Осъдителните присъди на годишна база са до 40 и то повечето присъди са леки, например пробация.