Предотвратено е контрабандно разпространяване на българския пазар на 21 000 кг замразено пилешко месо, съобщават от пресцентъра на МВР. Месото е задържано в рамките на операция за последващ фискален контрол.

От вътрешното министерство поясняват, че действията са координирани и ръководени от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

Акцията е проведена преди два дни. Съвместни екипи на „Икономическа полиция“ при ОДМВР-Русе и мобилни екипи на Дирекция „Фискален контрол“ към НАП спрели за проверка непосредствено след ГКПП „Дунав мост“ Русе товарен автомобил с българска регистрация.

Пред контролните органи шофьорът на камиона декларирал, че превозва храна за животни от пилешко месо.

Камионът е разтоварен в района на Пазарджик. На разтоварването присъствали контролни органи от НАП, Българската агенция за безопасност на храните и „Икономическа полиция”-ОДМВР-Пазарджик. Тогава те установили, че вместо храна за животни, камионът транспортира пилешки бутчета с произход Полша.

Данъчните са наложили предварително обезпечение. Предварително трябвало да бъдат заплатени данъчни вземания в размер на 30 % от стойността на внесената стока. Ревизионно производство е започнато по отношение на фирмата-получател.

От МВР допълват още, че по случая е образувана предварителна проверка. Материалите ще бъдат докладвани в Пазарджишката районна прокуратура.