Дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП удари сайт, незаконно използвал литературни произведения и учебници за различни специалности във висши учебни заведения.

Операцията е проведена през вчерашния ден в координация с Европол и под ръководството на Софийска районна прокуратура.

От МВР подчертават, че незаконното използване на литературни произведения и учебници, обекти на авторското и сродни на него права, е предотвратено.

Установен е собственикът на сайта https://www.7print.bg/, където са разпространявани множество копия на учебници и книги. Те са предлагани за продажба на занижени цени, както чрез сайта, така и чрез няколко копирни центъра на територията на София. Според данните до момента, предлаганите литературни произведения като обекти на авторското право и сродните му права са над 13 000.

Оказва се, разпространението е извършвано без необходимото по закон съгласие на авторите и правоносителите. От ГДБОП установили още, че когато потребителите ползвали сайта, са заразявали компютърните си системи със зловреден софтуер.

По време на акцията са иззети документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване. С оглед констатираните множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост, достъпът до сайта е преустановен.

Снимка 634717

Източник: пресцентър МВР

Операцията е осъществена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT /програма за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС с приоритетна дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост, ръководена от Република България/.