В хода на спецакция на 1 февруари прокуратурата и ГДБОП са разбили група за преработка на оръжия в огнестрелни и продажбата им на черния пазар, действаща на територията на София и община Карлово.

Днес Специализираната прокуратура повдигна обвинения спрямо 7 лица. Обвиненията са за участие в организирана престъпна група за преработване на обезопасени и газови оръжия в огнестрелни и незаконната им продажба.

От събраните до момента доказателства става ясно, че групата започва да функционира на през месец май 2017 година. Установено е и че един от участниците в групата притежава оръжеен магазин в София, мъжът има и лиценз за търговия с оръжия. Той снабдявал групата с обезопасени и повредени оръжия, след което оръжията се поправяли и превръщали в бойни.

За целта групата разполагала с специално пригодена и оборудвана за дейността работилница, поместена в жилищен блок в София. Собственикът на дома притежавал законно удостоверение за ремонт на оръжия.

След като оръжията се преработвали или поправяли, те били пускани на черния пазар.

И седемте участници в ОПГ имали разрешително за носене на огнестрелно оръжие. Това служело като параван за незаконната им дейност, обясняват от прокуратурата.

Повечето мъже били регистрирани и като колекционери на оръжия.

В хода на операцията по задържането на мъжете в жилищата на трима от тях са намерени огромен брой оръжия - пистолети от различни марки, пушки, автомати "Калашников", боеприпаси, тротилови пресовки. Солидно количесто пистолети, автомати патрони и бойни гранати са открити и при обиска на апартамента на друг член на групата.

В багажника на колата на притежателя на оръжейния магазин са намерени и иззети 250 патрона. Само в един от участниците в престъпната група не са открити оръжия и боеприпаси.

Всичките участници в групата бяха задържани за срок до 72 часа. Въпреки искането на прокуратурата за постоянен арест спрямо участниците в групата, съдът определи петима от задържаните да бъдат пуснати срещу парична гаранция от по 5 000 лв. Трима от участниците в групата останаха без мярка за неотклонение. Мотивите на съда за това са чистото съдебно минало на задържаните, тежки заболявания, както и недовършени експертизи, които трябва да докажат, че оръжията наистина са били преправяни.

Очаква се прокуратурата да протестира това решение и отново да поиска постоянен арест спрямо всичките 7 участници в престъпната група.