Деветима души са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за сексуална експлоатация, действала на територията на София.

Те са били задържани при спецоперация в различни райони на столицата след 8-месечно наблюдение, като ръководителят на групата е бил задържан на столична улица в луксозен джип "Мерцедес".

По време на операцията са били иззети близо 100 000 лева, както и телефони, симкарти, флашпамети, компютри и тефтери.

От събраните до момента доказателства става ясно, че групата е действала от март 2018 г. Освен ръководителят, важна роля в престъпната структура имали двама от обвинените. Те организирали цялата дейност по предлагане и предоставяне на сексуални услуги - приемали поръчки и изпращали жени на адреси, като осигурявали транспорта им.

Някои от участниците набирали жени или ги склонявали към проституция, а двама били ангажирани с доставянето на проституиращите на адреси, като играели ролята и на тяхна охрана.

На четирима от групата са повдигнати обвинения и за държане на наркотици, като все още се разследва на кого и с каква цел са предлагани.

На 20 април тази година Специализираната прокуратура е поискала съдът да задържи под стража участниците в групата. Специализираният наказателен съд обаче не е видял опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление.

На осем от участниците са били определени парични гаранции в размер от 5 000 до 15 000 лева, а на един - подписка.

Специализираната прокуратура протестира решението пред Апелативния специализиран наказателен съд в частта. Обвинението иска те да бъдат задържани под стража.