Антимафиоти разкриха организирана престъпна група за разпространяване на наркотици, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена от ГДБОП и териториалното звено в ОДМВР-Шумен.

На пътя между комплекс „Пети километър" и входа на Шумен полицаите спрели таксиметров автомобил "Рено Клио", управляван от 38-годишния Н.К. от с. Ивански.

В автомобила пътували още 20-годишният С.В. и 22-годишният С.Ж. от областния град.

При претърсването на колата, под предната дясна седалка е намерена пакетирана суха тревиста маса, пакетирана в дози, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис.

При обиск в дома на С.В. е открито пакетче със суха тревиста маса, а в дома на Д.Д. на 20 г. - саксия с канабис и 14 семена, а той самият изхвърлил пакетче с канабис.

За 24 часа са задържани С.В. на 20 г., Д.Д. на 20 г., С.Ж. на 22 г. и Х.Н. на 22 г., всичките от Шумен и 38-годишният Н.К от с. Ивански.

С постановление на прокурор за 72 часа са задържани С.В. и Х.Н.

В хода на последвалите издирвателни действия служители на ГДБОП задържали в София Л.М. на 56 г., с когото С.В. е поддържал контакт.

От него са иззети 5 мобилни телефони.

Изяснено е, че  участниците в групата ползвали тайници за предаването на канабиса и парите, с които е плащана дрогата. В местност в землището на Шумен С.В. оставял парите, а след известно време от друго място взимал наркотика.

Част от сумите били изпращани с банкови преводи. С.В. поддържал контакти и със сина на софиянеца - 29-годишния Д.Л., който до началото на лятото живеел на квартира в Шумен.

До момента пред съдия от Окръжен съд Шумен са разпитани над 20 свидетели, клиенти на разпространителите.