Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения за измама на клиенти с фалшиви договори, съобщават от пресцентъра на МВР.

На 17 май на територията на София и Ихтиман служители на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са провели операция за разкриване на длъжностно присвояване в големи размери. Акцията е реализирана съвместно със служители на Окръжния следствен отдел при Софийска окръжна прокуратура и осъществена под надзора на Районна прокуратура - Елин Пелин.

Установено е, че трима представители на телекомуникационна компания са съставяли неистински или са подправяли съществуващи документи между търговското дружество и неговите клиенти - договори за лизинг и за мобилни услуги, допълнителни споразумения и приложения към тях. Към момента е потвърдено, че в продължение на две години те са действали в съучастие, като са присвоили голям брой мобилни устройства. За това им е повдигнато обвинение.

При претърсване на жилища, помещения и моторни превозни средства, използвани от тримата, както и при извършени лични обиски, е иззето голямо количество различни видове смарт устройства - мобилни телефони, таблети, лаптопи, слушалки.

Престъплението е квалифицирано по няколко члена от Наказателния кодекс - чл. 201, чл. 202, чл. 309, чл. 310, чл. 316 и чл. 26, които се отнасят за длъжностно присвояване чрез преправяне на документи и използването им през продължителен период от време.

ГДБОП разби схема за измами с евросредства

ГДБОП разби схема за измами с евросредства

Петима са арестувани при акция в шест области в страната