Служители на сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП проведоха най-мащабната до момента операциясрещу интернет пиратството в България

Спрени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com, чрез които, без съгласието на носителите на авторските права, са разпространявани музика, филми, софтуер, книги, развлекателен софтуер.

Чрез тях, отново със заплащане, са се разпространявали и огромен брой порнографски филми.

Операцията е проведена вчера на територията на столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тя е реализирана след няколко месечно разследванепо сигнал от дружества, носители на авторското право в областта на видео, аудио, книги и софтуерната индустрия за нанесени щети на български и чуждестранни автори и изпълнители.

В хода на оперативните действия антимафиотите установили, че организираната престъпна група е използвала сложни механизми за замаскиране на местонахождението на сървърите, в които имало незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компактдиска.

Тя печелела от интереса на интернет потребителите, които за да получат достъп до това съдържание, изпращали sms-и и влизали в сайтовете след получаване на код.

По първоначална информация от незаконната дейност престъпната структура е усвоила сума от над 5 милиона лева, а потребителите гледали или теглели незаконно музика, филми, книги, развлекателни програми.

При проведените обиски са иззети 18 сървъра с обеми на хард дисковете над 120 терабайта.

От офиса на 37 годишния Р.О. - организатор на престъпната дейност, са иззети две компютърни системи и документи, свързани със създадената стройна престъпна организация.

Проведената операция е най-голямата до момента като количество иззети информационни носители на обекти на авторското право в световен мащаб. Срещу организатора Р.О. е образувано досъдебно производство.