Изразходвал съм парите целево - за вербуване на информатори. Това заяви пред БиТиВи бившият началник на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. Той определи делото срещу него като „политическа поръчка в зародиша си". Киров е в обвинен в присвояването на милиони. Той е категоричен, че сумата е по-малка.

Припомняме, Киров е обвинен за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. В рамките на три поредни дни през април бяха разпитани бившият премиер и настоящ евродепутат Сергей Станишев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов. Делото е секретно, поради което се гледа при закрити врата за журналисти.

Кирчо Киров твърди, че парите могат да бъдат проследени. Той изтъкна, че разузнаването не може да съществува без секретност и конспирация. Кирчо Киров смята, че до делото въобще не би се стигнало, ако в закона били регламентирани оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане. По думите му, за разлика от предшествениците си, той се е включил лично в оперативната дейност. Лично е намирал информатори, до които само той има достъп.

Ген. Кирчо Киров е категоричен, че шефовете на НРС, ДАНС и „Военна информация" трябва да имат пряко участие във вербуването на „източници, приятели на България".

„Аз съм оперативен офицер 40 години в разузнаването, не мога, когато съм станал ръководител, да избягам от своята същност", заяви генералът.

По времето на Кирчо Киров НРС е предоставяла информация на премиери, президенти и шефове на НС. Службата е работела в тясно сътрудничество и с Министерството на външните работи.

Относно казуса с КТБ ген. Кирчо Киров каза, че не е запознат в детайли, но коментира, че ситуацията с банката е следена от „заинтересовани разузнавателни служби". Според него ако Цветан Василев наистина крие тайни за водещи лица в българските политика и бизнес, чуждите разведки може да се опитат да достигнат до тях и така да поставят ред лица в зависимост.