От прокуратурата потвърдиха информацията, че следващата седмица в София пристигат германски следователи и служители на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, за да се запознаят с хода на разследването по аферата САПАРД, при която бяха източени 7 милиона и 500 хиляди евро.

Българските обвинители допълниха, че се очакват отговори на няколко назначени съдебни поръчки в чужбина, предстои и възлагането на други. Чужда служба, участвала в разследването на парите по програмата САПАРД, разполага със специални разузнавателни средства, които свързват крупния бизнесмен Людмил Стойков с останалите участници в престъпната схема.

Това бе потвърдено от три независими източника на разследването от българска страна. След като прекара две седмици в ареста, Стойков бе освободен от Софийския апелативен съд, тъй като срещу него не бяха представени доказателства за източването на парите.

Събраните материали щели да бъдат приложени при внасянето на обвинителния акт. При срещите си в София, има вероятност спрямо седемте уличени българи представителите на партньорските служби да предложат прилагането на европейската заповед за арест и те да бъдат съдени в Германия.