Главният прокурор Иван Гешев и свързани с него лица, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмет и главният архитект на Столична община, депутати, ръководството на БНБ, магистрати и бивши министри са са сред изброените в разпространения от МВР списък с приключени преписки и проверки по разследвания в ГДНП и ГДБОП, които са внесени в прокуратурата, но са все още на трупчета.

Свързаните с Гешев разследвания са седем. Те са започнати в периода от 16 септември 2021 г. до 11 февруари 2022 г. и са изпратени в прокуратурата през този и миналия месец. Касаят длъжностни престъпления, неправомерни действия, корупция, изпиране на пари, организиране и ръководене на сиво счетоводство, отнемане на собственост върху фирмата от гражданин и репресия над него, прокурорско бездействие относно данни за данъчни престъпления, участие в организирана престъпна група с цел фалит на търговска банка и набеждаване в убийство, имотни сделки на свързани с гл. прокурор лица, участието на някои от тях в "бандитска приватизация и в прехвърляне на имоти на занижени цени и имотни измами.

За действия на ръководството на БНБ преписка е регистрирана на 21 май 2021 г. от отдел "Икономическа престъпност" при ГДНП и е изпратена до 16 юли същата година до СГП по компетентност.

Преписка срещу Фандъкова е образувана на 5 февруари и е изпратена в прокуратурата на 28 април същата година. Разследвано е извършено престъпление относно прието от Столичния общински съвет решение от 17 май 2018 г. Според подателя на сигнала тя е запозната в детайли с проекта за "Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София, с оползотворяване на RDF" за изграждане на инсинератор, включително с екологичните и финансови последствия от него. Подателят твърди, че документите, внесени от Фандъкова в СОС, са с невярно съдържание.

Зам.-кмет на Столична община пък е разследван за това, че е допуснал 84 522 709 лева от дължима такса смет за предходни години да постъпват не в целева сметка, а в общата за всички приходи на общината.

Срещу главния архитект е образувана преписка за това, че в продължение на 1 година не издава разрешение за строеж на обект в ж.к. "Студентски град". Срещу него и кмета на район "Студентски" има разследване и за срутване и затваряне на част от пътното платно на ул. "8-ми декември", район "Студентски", в участъка между преките на ул. "Проф. Генчев" и ул. "Акад. Боян Кметът на район "Възраждане" е разследван по два случая за неправомерни действия, а на "Лозенец" за изграждане на детска градина в местността Кръстова вада.

Срещу народен представител има разследване за корупция и изпиране на пари, а срещу друг - за нарушаване на наложена му карантина и участие в пресконференция след положителен тест за коронавирус.

Прокуратурата не била длъжна да държи в течение МВР

Прокуратурата не била длъжна да държи в течение МВР

Обвиняват Рашков в нарушаване презупцията за невинност

Разследвани са също сигнал от министъра на земеделието и храните за констатирани нарушения от ТД "Напоителни системи" ЕАД, извършени злоупотреби от служители на "Автомагистрали" ЕАД във връзка със сключени договори с фирма за озеленяване на АМ "Хемус", неправомерни действия на служители на Национално ТОЛ управление относно сключен договор за над 130 млн лв., евентуални нарушения при разглеждане и оценка на оферти и провеждане на преговори по обществена поръчка с предмет "Осигуряване на летателна годност на самолет L-39 ZA рамково споразумение", открита с решение от 9 май 2018 г., както и университетска многопрофилна болница в София, за която при проверка на НЗОК е установено, че пет здравноосигурени лица са хоспитализирани, а по данни от проверката лицата не са били пациенти на лечебното заведение. Срещу директора на РЗОК - Плевен пък има преписка за отказ за сключване на договор с лечебното заведение.

Разследване е извършено и за проведено заседание на Съвета на директорите на УМБАЛ ЕАД, на което са одобрени разходи в размер на 23 322 202,81 без ДДС, за които има противоречиви твърдения. Извършена е проверка от звено "Вътрешен одит" към Министерство на здравеопазването на болницата.

Преписки са образувани и за изграждането на детска болница срещу двама бивши министри на здравеопазването и изпълнителния директор на държавно дружество, изпълнител на проекта, както и срещу служебния министър на здравеопазването - за интервю, в което той заявява, че не е бил преглеждан в лечебното заведение.

Разследват се неправомерни деяния на директор на НДК, нарушения на директор ОПОС и бивш началник на кабинет на МОСВ и свързаност на бивши и настоящи служители МВР с охранителна фирма, както и търговия с влияние на бивш магистрат върху служители от съдебната власт.

Преписки има и по данни за организирана престъпна група, начело с прокурор от СРП, приятелката му, началника на Затворническо общежитие-Кремиковци и началника на Затвор-София, както и корупционна практика и "търговия с влияние", осъществена от прокурор от Апелативен район-Бургас, покровителствал фирми на ГКПП-Лесово, Малко Търново и Капитан Андреево, осъществяващи нелегален внос.

Разследвания има и срещу редица общини, общински служители, длъжностни лица в областни администрации и много други.