Главният прокурор на Република България Иван Гешев е изпратил писмо до служебния заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков и до председателя на ДАНС Пламен Тончев с предложение да се създаде Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори за президент и за Народно събрание на 14 ноември 2021 г.

Създаването на Междуведомствено звено ще цели да подобри организацията за гарантиране на политическите права на гражданите и за законосъобразно провеждане на изборите.

В писмото се припомня, че работата на такава структура повече от 10 години е показала добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани.

При Рашков вече има сигнали за купуване на гласове

При Рашков вече има сигнали за купуване на гласове

Заради очакваната по-висока активност Янев очаква по-голяма мобилизация

Обхватът на действие на Междуведомственото звено ще е от деня на откриване на предизборната кампания, 15.10.2021 г. и ще продължи до 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

На предходните избори през юли месец споразумение за създаване на такова звено бе подписано само с ДАНС.

Ръководството на Прокуратурата на Република България потвърждава ангажираността си за активно взаимодействие между институциите с цел гарантиране провеждането на честен и прозрачен вот и споделя убеждението, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати.

Иван Гешев се срещна с новите шефове на ДАНС И ГДБОП

Иван Гешев се срещна с новите шефове на ДАНС И ГДБОП

И двамата са били викани в прокуратурата на разпит