Главният прокурор Иван Гешев коментира, че със законодателните промени, които се правят в момента от парламента и Конституционния съд, се завръща наркомафията и организираната престъпност. Той критикува и работата на МВР. Коментара си той направи преди Комисията по правни въпроси в Народното събрание днес.

"В резултат на законодателната дейност и решенията на КС има опасност за амнистия на организираната престъпност, за престъпленията за шпионаж, тези против републиката, икономическите и корупцията по високите етажи. От това са притеснени и европейските партньори", обясни той.

Гешев смята, че в момента има "вихреща се престъпност, включително и организирана". Той даде пример с увеличаващите се случаи на шофьорите, хванати след употреба на наркотици.

Пред депутатите Гешев отчете, че прокуратурата е най-стабилната институция

Пред депутатите Гешев отчете, че прокуратурата е най-стабилната институция

Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година

Затова работещият инструмент Спецправосъдие не трябва да бъде закрит, смята главният прокурор.

По думите му за това спомагат също слабата работа на МВР и остарелият Наказателен кодекс от времето на Тодор Живков.

"МВР намали темпа си на работа, статистиката на спецпрокуратурата показва, че има между 30-40% спад на разкрити огромен брой престъпления в организираната престъпност, което спира наказателния процес. Притеснени сме, че не се разкриват извършители и се прекратяват дела", коментира още Иван Гешев.

Той раздаде пликове с правна литература на депутатите, благодари им, че са го поканили по-рано, а не в последния момент.

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Обвърза и с катастрофата, предизвикана Георги Семерджиев