Прокуратурата е най-стабилната институция в държавата в момента и единственият светъл лъч на нормалност. Това смята главният прокурор Иван Гешев. Мнението си той изрази по време на Комисията по конституционни и правни въпроси в парламента, където е на изслушване по точка "Обсъждане на прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи".

Отговорът на Гешев дойде след въпрос на депутати от "Продължаваме промяната", че Антикорупционен фонд отбелязва нулева година за влезли в сила присъди по високите етажи на властта за 2021 г., сравнено с доклади за работата на прокуратурата, която я определя като много добра.

"Тази теза е за политическа употреба", каза той и цитира известна статистика и доклади. Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година, каза главният прокурор. Общо 66 души са предадени на съд от спецпрокуратурата м.г. Нямам спомен тази година МВР да е докладван случай за корупция, в който участва лице от високите етажи, отчете Гешев.

"Дали няма резултати, това не е истина, има и отчет на прокуратурата за корупцията и организираната престъпност", добави Гешев и препоръча "книжка 1 "Какво не знаем за главния прокурор", както и дейността на "Отворено общество" по темата.

Гешев: Работата на МВР и НС връща наркомафията

Гешев: Работата на МВР и НС връща наркомафията

Главният прокурор вижда вихреща се престъпност

Борбата с корупцията е проблем на цялата държава, прокуратурата не разкрива престъпления, категоричен е той. МВР не е докладвало престъпления по висшите етажи на властта от действащото правителство, добави още той. Сигналите били от медии и граждани, а не от изпълнителната власт.

Отказ на взаимодействие с прокуратурата, вижда главният прокурор. По думите му, статистиката показва, че страната ни в момента "може би е единствената държава в ЕС, в която няма корупция", макар той да се съмнява. Поискана бе информация за делата по "Осемте джуджета" и шкафчетата с кюлчета на Бойко Борисов. "Нямам намерение да участвам в евентуална политическа ситуация", отговори Гешев.

"Джуджета, герои, кюлчета, не сме в детските години да си говорим, темата е изчерпана", отговори той и призова да се четат решенията на КС.

От своя страна депутати от БСП се възмутиха, че главният прокурор им дава оценки, че "нищо не разбират" чрез раздаването на пакети с правна литература. От ДПС определиха срещата в комисията "като политическо събрание". Народни представители от ГЕРБ също поискаха експертен разговор - за делата и магистратите от Спецсъда. Дани Каназирева попита "например, дали има опънат чадър над Кирил Петков по поне три казуса". Иван Гешев отговори, че "има амнистия на организираната престъпност в окръжните градове", а депутатът от ДБ Атанас Славов контрира, че "това е политическо говорене".

"Пропагандните клишета от различни посоки, че е безотговорен и безотчетен главният прокурор са политически клишета", заключи той и поиска сравнение с европейските главни прокурори.