Главният прокурор Иван Гешев не знае кой политически гений се опитва да скара съдебната власт с БАН. При влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС) преди заседанието на кадровия орган, Гешев коментира пред журналисти, колкото и държавата да бъде предоставена на БАН е включена в държавата за финансиране на всички сектори.

Гешев каза, че е в добри отношения с академиците и професорите от БАН, като напомни, че бил подкрепен при избора му за главен прокурор от няколко професори и академици като Антон Дончев, Сгурев, Георги Марков и други. "Това са едни велики българи - последните български будители", подчерта главният прокурор.

За орязването на бюджета на прокуратурата и съдебната власт с 23 млн. евро. лв., за да ги дадат на БАН, Гешев заяви, че това ще е фактически и практически празник за мафията и олигархията, ако се случи. Като затвори прокуратура, това е в интерес на организираната престъпност, посочва Гешев, който отказа да коментира решенията на Конституционния съд. Въпреки това Гешев изпитва сериозна тревога за върховенството на закона и правото. Ако има такъв проблем, няма да е заради фалшивата новина за това, че има проблем с Плана за възстановяване, а ще е точно да спечелите това, което се прави. Ние продължаваме да сме силно загрижени за това, което се развива, това е поредната смешна политическа атака, категория бе Гешев.

Йотова се надава да има повече средства за БАН

Йотова се надава да има повече средства за БАН

Тя пояси, че е запозната с протестното писмо на музейните специалисти

Парламентът е висшият орган в една парламентарна република и се надява, че депутатите ще дадат пример за решението на Конституцията с висотата на своята отговорност. Интерес ще има само престъпността, а не само българските граждани, когато парите се вземат от един сектор на съдебната власт и се дадат на, каза още Гешев.

"Основните опасения, които са пред депутатите на ниските парламенти за това, че са на лице сериозни проблеми с върховенството на правото в България и с правата на човека, за това, че има всички повече случаи на нарушаване на закона от Министерството на вътрешните работи , и много е полицейски произвол други проблеми, които не се връщат към нивата преди приемането ни ЕС", каза още главният прокурор Иван Гешев пред.

Той добави, че е изпратен до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него се изразява отрицателно мнение относно направеното предложение за промяна на държавния бюджет за 2022 г., след приемането му на първо четене от парламента.

Повече пари за БАН и музеите на второ четене

Повече пари за БАН и музеите на второ четене

Академията ще получи допълнителни 20 млн. лева, музейните работници - 12 млн. лева