България е далеч от гръцки сценарий, но трябва да бъдем предпазливи. Това коментира пред Нова телевизия Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в парламента.

Той призова за анализ разходи-ползи в бюджета. Според него трябва нов подход.

Каримански настоява за дигитализация на здравеопазването. 12 предложения е получил той от опозицията за увеличаване на социалните харчове.

В пенсионно-осигурителната система няма реформа, подчерта Каримански и настоя за осъществяване на такава. Социалната система трябва да обхваща най-уязвимите първо, според него. Той предлага нова дефиниция за бедност, за да има по-ефективно разпределение на социалната подкрепа.

Кирил Петков обеща на БАН подкрепа, но не и пари

Кирил Петков обеща на БАН подкрепа, но не и пари

Основна тема на разговора е бил бюджета на БАН

Не успяхме толкова години да изградим инструментариум за привличане на преки чуждестранни инвестиции, смята шефът на бюджетната комисия.

Исканията на БАН ще бъдат удовлетворени на второ четене. Академията ще получи допълнителни 20 милиона лева.

Ще има разговори с полицаите и пожарникарите, които заплашиха с протести.

Увеличава се бюджетът и на музейните работници, стана ясно от думите му. Там ще бъдат заделени 12 милиона лева на второ четене. Ще бъдат удовлетворени исканията и на таксиметровите шофьори. Каримански предлага да се съкрати бюджета на БНТ с 2 милиона лева. ИТН ще продължи битката за един лев партийна субсидия.

БАН плаши с протест заради отделеното им в Бюджет 2022

БАН плаши с протест заради отделеното им в Бюджет 2022

Минималната заплата на асистент в БАН през 2021 г. е 946 лв