Премиерът Кирил Петков е провел работна среща с председателя на БАН. Академик Юлиан Ревалски. Ученият е запознал министър-председателя с актуалната ситуация в академията, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Основна тема на разговора е бил бюджета на БАН. Учените са на мнение, че той е недостатъчен, за да функционира институцията нормално. В отговор премиерът Кирил Петков подчертал, че образованието и науката са един от водещите приоритети за кабинета. Министър-председателят беше категоричен, че науката трябва и ще бъде подкрепяна. Петков изтъкна, че водещо в това отношение ще бъде постигането на реални резултати.

Друга тема, която беше обсъдени на срещата са механизмите за задържане на младите учени в България, както и усилията "изтеклите" от страната ни умове, да се върнат отново в страната. В този контекст е и заявената воля на управляващото мнозинство за приемане на нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който да включва единен стандарт зададен от държавата за качество на научните изследвания.

БАН плаши с протест заради отделеното им в Бюджет 2022

БАН плаши с протест заради отделеното им в Бюджет 2022

Минималната заплата на асистент в БАН през 2021 г. е 946 лв