Главният прокурор Иван Гешев се скара със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и напусна заседанието на Правна комисия в парламента. Причината - закриването на специализираното правосъдие на второ четене.

Гешев поиска отново да проведе дебат със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Дискусия се заформи между представителите на "Демократична България" и главния прокурор. Атанас Славов от ДБ призова да не се правят политически изказвания, а Гешев му отговори, че прокуратурата няма да служи за декор. 

Христо Иванов се съгласи с Гешев, че решението е взето предварително, защото партиите от управляващото мнозинство три пъти са се явили на избори с ясно заявеното намерение за закриване на тази структура. "Ние сме тук да изпълним волята на избирателите. Закриването на тези структури има едно просто основание - закриването на една или друга структура по политически причини е абсолютно легитимно в една демократична система. Това е политика. Тези структури от самото си създаване се родиха с много сериозно притеснение, че ще бъдат използвани за политически цели. В своята дейност благодарение на вашите лични действия, те потвърдиха тези очаквания", обърна се Христо Иванов към Гешев.

Главният прокурор отново се включи в дебата. "Това е само една политическа обосновка", подчерта Гешев. Той призова да бъде записано, че това политическа репресия. Един случай не към бившата власт, а към настоящата, защото казвате, че е орган за политическа репресия. Много ще ми е интересно. "Отделно да ви кажа винаги съм се възхищавал на българските политици, които имат самочувствието да говорят от името на народа. Аз нямам самочувствие да говоря от името на народа. Историята е показала, че тези, които говорят от името на народа, обикновено не представляват народа. Следващото нещо, което ще кажа, че много интересно ми е, понеже говорим юридически, как върховенството на закона кореспондира с интересите на тези, които наричате олигарси. Как лустрацията на съдии кореспондира с правовата държава", каза Гешев.

ВСС замота въпроса с освобождаването на Гешев

ВСС замота въпроса с освобождаването на Гешев

Първо да се отстранят грешки в искането на Янаки Стоилов

Гешев отново заяви, че няма нито един юридически довод за закриването на специализираното правосъдие и повтори, че то се закрива, защото работи, а не защото не работи. Според него тези институции са най-ефективни за тежката организирана престъпност и борбата с тероризма, макар и да призна, че не са постигнати много високи резултати с корупцията. Закриването им обаче ще доведе до уронване на престижа на съдебната власт

По думите му резултатът от това ще бъде платен българските граждани, а не от някой друг.

Председателят на Комисията по правни въпроси Милен Матеев призова да не се влиза в тази дискусия, да се прекратят политическите изказвания от тази страна, откъдето те не би трябвало да се чуват. След забележката на Матеев Иван Гешев напусна заседанието и пожела приятен ден на депутатите, а председателстващият му благодари за участието в такъв труден за него момент.

Анна Александрова от ГЕРБ/СДС каза, че организираната престъпност има полза от тази работа и тя явно е намерила мнозинство в управляващите. Тя предупреди, че много скоро ще трябва да се изправят срещу обществото да кажат защо са приели този законопроект, под чий натиск и т.н. "Гледаме един изключително важен законопроект, който пропуснахте да мине на работна група, което беше изключително важно да изчистим текстовете, но това е ваш проблем."

Александрова повтори тезата си, че това не е съдебна реформа. Освен това г-н Славов и г-н Иванов, които са на пето място като партия, не са хората, които с това разклатено мнозинство управляват", каза Анна Александрова.

Наказателните дела на първа инстанция - в градския съд

Наказателните дела на първа инстанция - в градския съд

Разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието