Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) отложиха разглеждането на процедурата от втора точка на дневния ред на кадровия орган - процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, внесена от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Причината за отлагането - за да се отстранят нередовности в процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов, което влезе като точка 1.

Магистратът Огнян Дамянов настоя за отлагане на разглеждането на точка втора от пленума, докато не се отстранят нередностите в процедурното предложение на проф. Янаки Стоилов. Дамянов поясни, че двете предложения следва и да се обединят, но след като се изчистят нередностите в процедурното предложение на проф. Янаки Стоилов.

Следващото заседание на пленума на ВСС ще бъде на 4 май от 9.30 ч., когато трябва да се обсъди преценката дали са отстранени нередовностите в процедурното предложение на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и дали може да се тръгне напред.

Припомняме, че на днешното заседание на ВСС магистратите настояха в 7-дневен срок министърът на правосъдието Надежда Йорданова да отстрани нередности по процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Преди откриването на днешното заседание главният прокурор Иван Гешев обвини правосъдния министър Надежда Йорданова, че само обикаля телевизионните студия и разпространява неверни твърдения.

От своя страна министър Йорданова заяви, че е крайно време България да получи главен прокурор, който защитава правата на хората, без да ги нарушава и не се прикрива зад полицейско насилие.

ВСС ще започне с предложението на Янаки Стоилов за освобождаването на Гешев

ВСС ще започне с предложението на Янаки Стоилов за освобождаването на Гешев

Това решиха кадровиците с общо 16 гласа "за", без нито един против и "въздържал се"

Изчакването със седмица, десет дни или две седмици не го считам за протакане. За мен е изключително процедурата да бъде спазена точно и всички твърдения да бъдат разгледани по тяхното същество.

Toва заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред журналисти след отложеното заседание на ВСС. Причината за отлагането - за да се отстранят нередовности в процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов, което влезе като точка 1.

Тя няма проблем и притеснения двете предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев - нейното и на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов да се разглеждат заедно. Това, което може да се случи при обединяването на двете предложения, дебатът по същество да е по-дълъг.

След произнасянето по допустимостта има процедура за насрочване нов пленум, като за това как ще подходи мнозинството на кадровия орган Йорданова не знае.

Надежда Йорданова счита, че е възможно в рамките на месец май пленумът на ВСС да разгледа и двете искания по същество. Тя припомни какво твърди Конституционният съд, като изключително важно е дебатът за предсрочното освобождаване на Иван Гешев да бъде в дълбочина и да се проведе спокойно.