"Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания." Това заяви главният прокурор Иван Гешев с опит да бъде ироничен към днешното заседание на Висшия съдебен съвет, което ще обсъжда искането за предсрочното му освобождаване.

"На предишния пленум разбрах, че участвам по право във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана, въпреки конституционните промени още от 2016 г. на Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления. Разбрах, че прокуратурата води съдебното следствие, а не Съда", припомни впечатленията си Гешев.

По думите му, ако не било смешно, щяло да е тъжно, и то за българската държавност. Надявам се министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и да казва неверни политически твърдения, да изрази своите твърденията пред ВСС, настоя Иван Гешев.

Припомняме, че при внасянето на предложението на министър Йорданова за предсрочното му освобождаване Иван Гешев го определи като "правно нищо" и направи редица забележки преди всичко по техническото изпълнение на предложението. 

Прокуратурата дава достатъчно откритост и публичност, време е това да направят и политиците, завърши Гешев.

Демерджиев: Гешев погази многократно закона

Демерджиев: Гешев погази многократно закона

И допълни, че не знае защо КПКОНПИ няма избран нов председател

Това е второ искане за отстраняване на главния прокурор, след като през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи също на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Тогава ВСС отказа да разгледа по същество сигнала, след като дебатира 7 часа принципните основания за това. С решение Конституционния съд излезе през януари 2022 г., с което задължи обаче ВСС да разгледа по същество.