Главният прокурор Иван Гешев определи като "просто нищо" и като "есе" внесения сигнал от правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното си освобождаване. Коментарът си той направи преди да влезе на заседанието на Висшия съдебен съвет, където именно ще се разглежда това втори искане за неговото освобождаване.

По думите му предсрочното освобождаване на главния прокурор не е актуалната и важна тема, а важните за обществото въпроси са за цената на тока, икономическата, здравната, социалната криза и войната в Украйна.

Гешев е затруднен - той не знае как да коментира искане за отстраняване на главен прокурор в страна членка на ЕС в 21 век за това.

В първото искане за отстраняването на главния прокурор по инициатива на тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков, Гешев казал, че то е "правно нищо", а сега щял да каже, че е "просто нищо". Затруднен съм да оценя внесения сигнал от правосъдния министър Надежда Йорданова, но за да не обидя литературния жанр есе - това е механичен сбор между манипулативни и неверни политически твърдения, субективни неверни оценки и обикновено цитиране на норми. Между трите няма никаква връзка, а заедно нямат общо с Конституцията и законите, а още по-малко с главния прокурор, коментира Иван Гешев.

Обсъждат оставката на Иван Гешев на 10 март във ВСС

Обсъждат оставката на Иван Гешев на 10 март във ВСС

Извънредното заседание е свикано от правосъдния министър

Тъжно е, защото това е лош знак за българската държавност и явно се оправдават притесненията на прокуратурата, посочи Иван Гешев.

Гешев е притеснен, че изпълнителната власт се занимава да атакува прокуратурата в продължение на една година, вместо да си върши основната работа. И то по време, когато се случва бум на престъпността от нивата на 2006 година - телефонни измами, организирана престъпност, възражда се полицейският произвол и заобикалянето на закона. Прокуратурата ще продължи да изразява своите притеснения заради разделението на властите и правовата държава и цената за това ще я платят българските граждани, каза още Гешев.

Той вижда наченки на нещо, което не е виждал в детските години преди 1989 година в много държавни органи. Трябва всички държавни институции да работят в интерес на хората, в интерес на борбата с престъпността, а не да се занимават с политически атаки срещу други държавни органи и институции, подчерта Гешев. Той увери, че няма лични битки, а неговата битка е срещу престъпността.

И ВАС върна отстраняването на Гешев на ВСС

И ВАС върна отстраняването на Гешев на ВСС

След решението на Конституционния съд

Това е второ искане за отстраняване на главния прокурор, след като през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи също на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Тогава ВСС отказа да разгледа по същество сигнала, след като дебатира 7 часа принципните основания за това.

Стоилов обжалва и във Върховния административен съд (ВАС) отказа на ВСС, а и внесе искане за тълкуване в Конституционния съд дали правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор.

С решение Конституционния съд излезе през януари 2022 г.

Наследникът на Янаки Стоилов, Иван Демерджиев поддържаше искането, а и внесе искане за дисциплинарно наказание на Иван Гешев и заместничката му заради отказ да предоставят информация за случайното разпределение на делата.

Главният прокурор коментира и темата с бежанците с Украйна, като заяви, че ще ВСС ще подкрепи предложението му и ще осигури адекватно пребиваването им в станцията на прокуратурата. Има и втора станция, която обаче следва да бъде ремонтирана. Иван Гешев и на този фон коментира бюджета на съдебната власт, който беше орязан с 20 млн. лв., което било близо 60% от режийните разходи на държавното обвинение. Въпреки това Гешев се надява пленумът да поиска финансиране за бърз ремонт на втората станция на прокуратурата около Варна, която можела да приюти около 180 украински семейства.