Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе по искането на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Произнасянето на ВАС идва след решението на Конституционния съд отпреди дни, в което той прие, че министърът на правосъдието има право да иска предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Миналата година като служебен министър Янаки Стоилов внесе във ВСС искане за отстраняването на главния прокурор с аргумент четири нарушения на Етичния кодекс - на принципите за безпристрастност, благоприличие и конфиденциалност, както и на задълженията му като административен ръководител. В края на юли месец след над 7 часа дебат мнозинството във ВСС остави настрана искането на Стоилов и не го разгледа по същество. Стоилов обжалва решението както във ВАС, така и в Конституционния съд през Министерски съвет. През ноември месец Янаки Стоилов стана конституционен съдия, но неговия наследник в МП Иван Демерджиев поддържаше делото и също заяви, че е готов да реагира при решение на КС. Освен това министър Демерджиев предложи и образуване на дисциплинарно производство за отказа на прокуратурата да предостави информация за случайно разпределение на делата.

Трябват солидни, а не многобройни доказателства за прекратяване мандата на Гешев

Трябват солидни, а не многобройни доказателства за прекратяване мандата на Гешев

Според Янаки Стоилов при този състав на ВСС рискът тя да не бъде приета е много голям

С определение от днес тримата върховни съдии - Тодор Тодоров, Росен Василев и Хайдухи Бодикян, приемат, че "министърът на правосъдието е активно легитимиран да инициира производство на основание чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т.5 от Конституцията на Република България, по който въпрос, ако не са налице процесуални пречки за разглеждането му Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество. Провиненията по чл. 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, ако са извършени от така наречените "трима големи" - административните ръководители на ВАС, ВКС и Прокуратурата", съобщиха от съда.

Така ВАС връща преписката на ВСС за произнасяне по искането.

Определението на върховните съдии може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Очаква се тези дни министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе второ искане за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев. Тя заяви, че министерството подготвя ново искане с нова аргументация на база постъпили сигнали, свързани с дейността на главния прокурор.

МП формулира нови искания за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

МП формулира нови искания за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Ведомството има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване