Искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев ще бъде разгледано на извънредно заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Предложението е от министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Тя се позовава на информация, предоставена от вътрешния министър Бойко Рашков. Искането е на основание чл. 33, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и чл. 26, ал. 1 и 3 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет.

Бойко Рашков изпратил на Иван Гешев доклад за Барселонагейт

Бойко Рашков изпратил на Иван Гешев доклад за Барселонагейт

Испанските власти предоставили 22 страници

Причината - наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация.

Извънредното заседание на пленума на съвета е насрочено за 10 март 2022 г. от 09.30 часа в сградата на ВСС.

КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

Проверяват се сигнали за нарушения на главния прокурор

Припомняме, през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев.

Стоилов обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Както и правителството внесе в Конституционния съд въпроса с предсрочно освобождаване на Иван Гешев на Конституционния съд. След като Янаки Стоилов бе избран за конституционен съдия, на негово място бе назначен Иван Демерджиев, който подържаше искането, а и внесе искане за дисциплинарно наказание на Иван Гешев и заместничката му заради отказ да предоставят информация за случайното разпределение на делата.

На 8 февруари 2022 г. КС реши, че правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор.

Надежда Йорданова не воюва, но иска да отстрани предсрочно Иван Гешев

Надежда Йорданова не воюва, но иска да отстрани предсрочно Иван Гешев

Йорданова очаква ВСС вече да разгледа по същество искането й за предсрочно освобождаване на главния прокурор