Процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направена от бившия служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов влезе в дневния ред на пленума на ВСС като първа точка. Това решиха кадровиците с общо 16 гласа "за", без нито един против и "въздържал се".

Като втора точка ще се разгледа процедурата по предсрочно освобождаване на обвинител номер едно, направена от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Министър Йорданова доволна от скоростта, с която се движи съдебната реформа

Министър Йорданова доволна от скоростта, с която се движи съдебната реформа

Правосъдният министър се чувства уверена от гледна точка на законодателните инициативи на Министерство на правосъдието

Атанаска Дишева заяви, че не може да бъде споделена тезата, че се намират в различно производство. Трябва да се извърви по мое виждане същият път, както с другото процедурно предложение на правосъдния министър Надежда Йорданова, обясни Дишева.

Олга Керелска настоя правосъдният министър Надежда Йорданова да каже дали поддържа предложението на магистратите да се включи предложението на проф. Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Надежда Йорданова готова на дебат за предсрочното освобождаване на Гешев

Надежда Йорданова готова на дебат за предсрочното освобождаване на Гешев

Тя ще поддържа предложението на Янаки Стоилов, за да се върви напред

Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) настояха в 7-дневен срок министърът на правосъдието Надежда Йорданова да отстрани нередности по процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Иначе близо час след началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатът вместо за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, се превърна в оплакване на част от членовете на съдебния съвет от отпадането на кариерните бонуси. Поводът е, че днес правната комисия в парламента разглежда на второ четене промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриването на специализирания съд и прокуратура.

Преди началото на дебата членът на прокурорската колегия Йордан Стоев поиска от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и да даде обяснение по свое телевизионно участие. Пред "Нова телевизия" тя заявила, че няма илюзии как ще се развие процедурата в съдебния съвет и че някои членове на съвета дължат своята кариера на главния прокурор. Стоев поиска от министъра да назове кои са тези членове и ако те се почувстват засегнати да се отведат.

"Дойде ми в повече разни хора да се упражняват на мой гръб с неверни твърдения, че аз като член на ВСС взимам решенията не на базата на вътрешното си убеждение", каза Стоев. След това редица членове, сред които и представляващият съвета Боян Магдалинчев, взеха думата да кажат от кога познават Гешев. Йорданова обясни, че е имала предвид структурен проблем на прокуратурата и съдебния съвет и потвърди думите си.

Главният прокурор попита Йорданова дали е толкова трудно да каже - извинявайте, греших. "Нормално е да се греши. И аз греша, но извинявам се, подчерта Гешев.

Йордан Стоев каза, че не е доволен от отговора на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, който бил с кухи фрази.

За обща култура влиза Иван Гешев на обсъждането на своята оставка

За обща култура влиза Иван Гешев на обсъждането на своята оставка

По думите му, ако не било смешно, щяло да е тъжно, и то за българската държавност