"Нямам съмнение в работата на прокурорите от Шумен, имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции.". Това заяви главният секретар Иван Гешев пред журналисти в Плевен, където присъства на форум под надслов "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право".

По думите му проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР, в законодателството.

Иван Костов: Преходът още не е завършил, ще свърши, щом постигнем върховенството на закона

Иван Костов: Преходът още не е завършил, ще свърши, щом постигнем върховенството на закона

"Сега изглежда, че има криза на лидерите"

Думите му са по повод разследването на катастрофата в Шумен, след като на охраняемия паркинг на МВР се самозапали волвото на 18-годишния Жечко Кюркчиев, обвиняем за катастрофата.

Иван Гешев заяви: "Нямам съмнение в работата на прокурорите от Шумен, имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции".

Той добави, че има две, по думите му "притеснителни съвпадения" - на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва, както и че полевият тест отчита наличие на наркотици, а след това кръвната проба показва, че няма.

Въпреки това главният прокурор Иван Гешев заяви, че война между прокуратурата и МВР няма.

По думите му институциите трябва да си съдействат в борбата срещу престъпността, а не да се обвиняват. "Независимо кой е начело на определени държавни институции, институциите трябва да си взаимодействат. Те трябва да работят, защото са избрани, защото държавата им плаща заплати и за мен е обидно някой да каже: "Аз няма да работя с този, защото този е начело на определена държавна институция. Ами, подай си оставката. За какво взимаш заплата начело на тази държавна институция? Ти взимаш заплата, за да работиш за българските граждани, в борбата с престъпността", каза Иван Гешев.

Главният прокурор призна, че през последната година престъпността залива улиците ни и е срамно, че българската държава не може да реши този проблем.

"Наркотици заливат улиците. Може да си купиш наркотици по-евтино, отколкото алкохол. Оттам нататък може да си караш дрогиран. Оттам нататък никой не е в безопасност. Какво правим? Правим си някаква пропаганда по медиите: "Гешев е лош, прокуратурата е лоша, а ние сме страшно добри", отговори индиректно на двегодишното искане за неговата оставка от различни политически сили.

Според главния прокурор някой трябва да седне и да реши реалните проблеми, а не да се занимава с така наречената - аз 30 години го слушам, - "измислената съдебна реформа". Това се смята да закриеш, да махнеш някой и да си сложиш собствен човек. Ето, това е съдебната реформа в България. "Или да обслужиш някой олигарх, както се оказва, с някои промени, които няма да цитирам", каза Иван Гешев.

Припомняме, вчера министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви че няма да има оставки в Областната дирекция на МВР в Шумен.

Условни присъди за маскираните младежи, ограбили заведение в Шумен

Условни присъди за маскираните младежи, ограбили заведение в Шумен

Делото приключи за по малко от пет дни

Министърът заяви: "Наскоро чух, че главният прокурор е бесен от действията на свой прокурор, няма ли той да упражни там правомощията си и да иска дисциплинарно наказание на този прокурор". Демерджиев каза още, че случаят в Шумен е "много по-дълбок" и е "изключително некоректно прокуратурата да забрани на директора на Областната дирекция на МВР да говори по случая, а после да му иска оставката и да твърди, че някой укрива информация.

В академията на МВР вчера Демержиев каза, че е изключително некоректно прокуратурата да забрани на директора на Областната дирекция на МВР да говори по случая и после да му поиска оставката. Подобно поведение на държавното обвинение няма да се толерира и ако смята така да подхожда, няма да получи такова взаимодействие от МВР. Не може да забраниш на един човек да говори и после да му търсиш оставката, защото не е дал информация. Как да я търси тази информация под страх от наказателна отговорност, възмутен е Демерджиев.