Акцията по спиране на буса с мигранти, съпровождан от полицай, не е случайна. Това каза пред Нова телевизия Петър Тодоров, главен секретар на МВР. Става въпрос за 23-годишен служител, с 3 г. стаж, от СДВР, отстранен е от длъжност, образувано е следствено дело, уточни той. По думите му има пробив в критериите на системата на МВР, поради което се случват такива инциденти. Такива случаи той определи, че са "единични".

Служители, които извършват престъпления, нямат място в редовете на системата, макар процесът да е тромав, категоричен бе Тодоров. От лятото са уволнени 30 служителя за тежки престъпления и нарушения, посочи той.

Петър Тодоров коментира и тестовете на полицаите за наркотици. Установени са няколко случая, които после се оказват отрицателни. Оставката си той определи като морален акт.

40 наказания на служители от СДВР има по делото и случая Георги Семерджиев. От тях три са по-сериозните нарушения от страна на служители на реда, заключи Тодоров. Наказанията на полицаите ще бъдат от порицание до уволнение.

Ръста на битовата престъпност - главният секретар смята, че няма такъв, за 2021 г, той е 2% или 1600 престъпления. За последните инциденти Петър Тодоров смята, че са следствие на "липса на ценности". В училищата действа акция срещу агресията и са задържани над 1300 лица, потвърди главният секретар на МВР.

Заловеният полицай на АМ "Тракия" и друг път е превозвал мигранти

Заловеният полицай на АМ "Тракия" и друг път е превозвал мигранти

Предвиденото наказание е от 1 до 6 години затвор и глоба от 5000 до 20 хил. лв.