Гражданите трябва да разберат, че идеята на всички тези допълнителни мерки, които се предприемат от всички държавни институции в страната е да се минимизира разпространението на коронавируса. Към момента ограниченията са препоръчителни и всеки от нас трябва да си наложи самоконтрол и самодисциплина, в противен случай имаме готовност и за по-рестриктивни мерки.

Това заяви главен комисар Ивайло Иванов, който инспектира работата на 7-те КПП-та на територията на Велико Търново. 

По отношение на декларацията, която ще се изисква по новоизградените КПП в областните центрове главният секретар обясни, че тя може да се изтегли от сайта на МВР, при нужда полицаите ще раздават формуряра за попълване на място.

Главен комисар Иванов призова отново да не се спекулира по никакъв начин с всичко, което касае епидемията и въведените извънредни мерки. Той подчерта, че няма нужда да се сменят адресните регистрации по настоящ адрес.

Постоянният, настоящият и адреса по месторабота ще бъдат посочени в тези декларации и ще се направи всичко възможно те да стигнат до всеки български гражданин.

Главен комисар Иванов обясни още, че служителите по КПП-тата ще вземат отношение по всеки възникнал казус. Мерките са нови, нито гражданите, нито полицията до момента ги е изпълнявала, така че е възможно да има случаи, които ще се прецезират на място, поясни още той.

За включването на армията в контрола по изпълнение на мерките главният секретар разясни, че това ще става при необходимост и единствено в помощ като ресурс, а не с ретстриктивна цел.

Директорът на ОДМВР-В. Търново старши комисар Димитър Машов обясни, че полицейски служители стриктно следят за спазване на предприетите мерки, изпълняването на наложените карантини и обикалят в града и чрез мегафони призовават гражданите да останат по домовете си. Той апелира още веднъж всички да спазват наложените мерки и да проявят отговорност към себе си и към близките си.

Във връзка с предстоящия празник на В. Търново - 22 март, кметът на общината инж. Даниел Панов припомни, че всички мероприятия са отложени, празникът ще бъде отбелязан единствено с камбанен звън в 12,00 часа.

Главен комисар Христо Терзийски пък инспектира работата във връзка противоепидемичните мерки в Кюстендил. Той увери, че въпреки многообразието от задачи, поставени на МВР, ведомството се справя.

Това е бланка на декларацията, която МВР предоставя, за да  улесни гражданите за придвижване през КПП в областните градове: 

Снимка 472474

Източник: пресцентър МВР