В Ямболския окръжен съд е насрочено дело срещу кмета Георги Славов, обвинен в длъжностно престъпление и ощетяване на общинския бюджет. Според Окръжната прокуратура в Ямбол, Славов, еднолично и без решение на Общинския съвет, е назначил управител на едно от общинските дружества през 2008 г.

По-късно същият този управител, отново без решение на Общинския съвет, е подписал договор за учредяване на гражданско дружество със сливенска фирма, в която е имал дял Славов, преди да стане кмет през 2007 година. Гражданското дружество е спечелило обществена поръчка за озеленяване и почистване на града за над 3,5 млн. лв.

Според прокуратурата, поръчката е завишена с над 1 400 000 лева и така е ощетен общинският бюджет. Кметът е обвинен, че е нарушил Законите за общинската собственост, за обществените поръчки, за бюджета и местното самоуправление.

Очаква се на днешното съдебно заседание да бъде представена счетоводната експертиза, която беше назначена точно преди една година. Поради многократно отлагане на делото, досега тя не беше представена, съобщи БНР.