Правителството работи по нови лични документи с чип вместо ЕГН.

До 2018 година, ако бъдат приети съответните законови текстове, може да имаме лични документи с персонализиран идентификационен чип.

Основната новост е в централизирания модел, който е много по-ефективен и гарантира сигурността на информацията, верификацията на данните и на електронната самоличност, обясни идеята вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Запитана за ползите за гражданите от модела, Бъчварова подчерта, че ще се дава възможност документите за нови лични карти да се подадат онлайн. Много бързо ще бъдат създадени и централизирани и ще ги получаваме с доставка в съответните регионални центрове. Този проект ще стартира след 14 месеца, трябва да изградим и самия център, разясни МВР шефът.

По думите й тази система ще предостави и една друга възможност - ще има регистри на упълномощаванията. Ще се регистрират упълномощаванията през електронната идентичност, което ще направи много по-сигурни самите граждани.

Бъчварова засегна и въпроса за обществената поръчка за регистрационните номера на колите, като уточни, че се изчакват съдебните обжалвания. За нея те са неоснователни.

Опитваме се със средствата, с които разполагаме на регионално равнище, да осигурим необходимия брой регистрации. Възложила съм всеки ден да ми се докладва за всяка област какво е положението, какви са мерките, за да не допуснем в края на годината да има напрежение.

Ако се случи да има техническа невъзможност за изпълнение, съм задължила пресслужбите да информират гражданите предварително и да се определи точният ден, в който ще може да се възстанови регистрацията, обеща Бъчварова за спокойствие на водачите.