Длъжници от Гърция бягат в България, за да се спасят от плащане, съобщава електронното издание на в. „Дневник”.

Събирането на дълг от гръцки длъжник  Гърция, който е решил да се скрие в България, е почти невъзможно или безпричинно удължено във времето заради бавни и сложни процедури. Събирането на информация за имуществото на длъжник от държава на Балканите също е много затруднено.

Затова от Камарата на частните съдебни изпълнители в България и колегите им в Гърция се обявиха за по-улеснени процедури, общ регистър на длъжниците и директен контакт за по-лесно събиране на дълговете. Проблемът е, че голяма част от европейското законодателство не е синхронизирано.

Подобни проблеми в Западна Европа, например, не съществуват.

Има много случаи на гръцки граждани, които имат дългове в държавата си и избягват погасяването на дълговете, като регистрират единственото си имущество у нас. Така на практика частният съдебен изпълнител в Гърция не може да потърси вземането си у нас, стана известно от изявление на Георгиос Митсис, председател на камарата на частните съдебните изпълнители у нас.

За да се получи информация за длъжник от Гърция, който е дошъл у нас, трябва да има признаване на гръцкото съдебно решение, с което той е бил осъден, от българския съд. Освен това някои от процедурите минават и през министерството на правосъдието. Това отнема много време, през което не могат да се наложат и обезпечителни мерки, а длъжникът може да се озове и в трета държава, обясни  председателят на Камерата на частните съдебни изпълнители в България.

В този контекст за първите шест месеца на 2016 година делата срещу чужденци у нас са толкова, колкото са били за цялата минала година.