Служители от Дирекция „Гражданска защита" са отговорни за срутването на козирката във Варна, която причини смъртта на 22-годишната Гергана Велинова на бул."Осми Приморски полк" във Варна на 2 януари.

Това е преценил наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура след приключване извършена проверка, разпоредена от Окръжна прокуратура - Варна.

Основна цел на проверката беше да се изясни кой носи вина за това, че почистването на отломките от падналата козирка и намирането на трупа на Велинова е станало едва на 4 януари.

Отговорността е на дежурният в отдел „Аварийно-спасителна дейност" - Борис Димитров, началникът на отдел „Аварийно-спасителна дейност" - Събенков и и.д. директор на „Гражданска защита" - Област Варна - Камен Попов.

Те не са изпълнили задълженията си за реда за осъществяване на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при бедствия и не са реагирали правилно при сигнала за бедствие.

По този повод Окръжната прокуратура е изпратила чрез Върховната административна прокуратура предложение до директора на Главна Дирекция „Национална служба Гражданска защита" - София, за търсене на отговорност от тримата.