Грипен вирус дебне възрастните хора. За това предупреди на брифинг акад. Ангел Гълъбов - вирусолог и директор на Института по микробиология при БАН.

Става въпрос за грипен вирус AH3N2, който се очаква да „връхлети" страната през месеците ноември, декември и януари.

В момента щамът, който преди година е атакувал Южното полукълбо, се е насочил към Северното. Той замени AH3N2 Брисбейн, който не ни посети масово, обясни Гълъбов.

Той посочи още, че от две години в България не е имало взрив от сезонен грип.

Не става дума за пандемията от свински грип, а за това, че два сезона нямаме грипна вълна, дължаща се на типичния сезонен епидемичен грип, отбеляза Гълъбов.

Академик Гълъбов започна и завърши пресконференцията си с изтъкване на малкото средства, които получава науката у нас. Той посочи, че средната заплата на работещите в БАН е едва 310 лева, а от 1 октомври те ще трябва да преминат на 4-часов работен ден. Сравнявайки учените у нас с Донкихотовци, академик Гълъбов изтъкна, че за наука у нас се отделят едва 0,1% от БВП. Въпреки беднотията, ние имаме големи постижения, заяви той, но и отбеляза, че страната ни подготвя хора за науката на други страни.

Вирусът AH3N2 засяга предимно възрастните хора над 60 години и децата. При едните, защото имунната им система е доста отслабнала, а при другите, защото не е укрепнала достатъчно.

Симптомите на грипа не се отличават особено от тези, присъщи на подобни заболявания.

Усещането за грип започва рязко, изведнъж, обясни Гълъбов. Характерни симптоми са още висока температура, болки в мускулите, главоболие, кашлица.

От думите на академика стана още ясно, че особено заплашени от грипа са възрастните, които имат сърдечносъдови и белодробни хронични заболявания или диабет.

Смъртността от очаквания вирус е обичайната - между 0,2-0,4%, като Гълъбов препоръча ваксинация срещу новия вирус.

Другият вирус, който се очаква тази зима, е "опашката" на свинския грип AH1N1, който дава една много по-слаба клинична картина, съобщи академикът.

Гълъбов добави, че може да се използват купените от здравното министерство ваксини срещу този вирус, тъй като няма промени в него. Той препоръча хората да се ваксинират в ранната есен.