11-те арестувани от групата на Вальо Бореца остават в ареста за постоянно. Това е окончателното решение на Апелативния спецсъд.

Припомняме, групата за мокри поръчки бе разбита в началото на август. Участниците в нея се обвиняват за убийства, осакатявания и други престъпления против личността.

Групата за мокри поръчки продължава да набъбва. Освен първоначално задържаните 15 души на мушката на прокурорите са попаднали поне още четирима.

Вчера е закопчан и Денислав Пеев, който играел ролята на помагач на бандата. Още трима души се издирват. Пеев също е бил обявен за издирване, но сам се е предал.

„Топлата връзка" с лидерите на групата Пейо Карамиков също се е сдобил с обвинение, което обаче все още не му е предявено. За него се знае, че в момента се намира в Испания.

Сред търсените лица са легендарния Емил Милев-Крокодила и Цветомил Мачков - Мачката.

Предстои все още много работа по делата, тъй като има връзка с множество дела от цялата страна, които са приобщени към настоящото производство, обясниха по време на брифинг от прокуратурата.

Стана ясно, че Валентин Янев-Вальо Бореца е бил тартор на групата от 2006 до 2009 година, когато е наследен от кикбоксьора Мартин Антов. В схемата пък участвали различни типажи хора, от различни възрасти. Всеки пък бил използван според акъла и способностите си.

Според прокуратурата бандата е отговорна за убийствата на Йордан Цонков-Джиджи и Кочо Михайлов, за 4 грабежа, кражби, а Антов има обвинение и за притежание на два автомата "Калашников". Все още на ниво оперативни данни са информациите, че групата е отговорна за други четири убийства. Сред "спряганите" са неразкритите убийства на писателя Георги Стоев и Боби Цанков.

От първоначално задържаните прокуратурата поиска постоянен арест само за 11. След среднощно заседание преди седмица в ареста останаха само 7 от тях, а останалите 4-ма получиха по-леки мерки за неотклонение.

В крайна сметка Радослав Раденков и Николай Стойков бяха пуснати под "домашен арест", а Ангел Мечкаров и Николай Рангелов платиха за свободата си по 2000 лева.

Тежката дума обаче беше на апелативните спецсъдии, които пратиха всички 11 обвиняеми в ареста.

Съдиите акцентираха върху тежестта на повдигнатите обвинения. Според тях има достатъчно доказателства, които да доказват вината на бандата. Ценни за магистратите се оказали показанията на един полицай и на двама обвиняеми по други дела в Спецпрокуратурата. Разпитани са и множество други анонимни свидетели, които също помогнали много за разкриване на схемата.

Повечето от задържаните, станали известни като „новите килъри", са осъждани и преди, което наклони везните в полза на държавното обвинение. За тези, които пък не са осъждани, съдът счете, че не трябва да се отдава такова голямо внимание на този факт, тъй като има достатъчно други уличаващи ги доказателства.

Важни за магистратите се оказаха лошите характеристични данни на членовете на бандата.

Решението на съда беше прието със силен плач на приятелката на Мартин Антов. Тя излезе от залата крещейки, че всичко е пародия, циркаджийска история и че ги съдят предварително.