Хакер, нарекъл се Емил Кюлев, предлага на показ данни на клиенти на финансови институции, пише "24 часа".

Последният му удар засяга личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити. ГДБОП проверява случая.

Този вторник в 14 ч. в известен хакерски интернет форум потребител с псевдонима Емил Кюлев обявява, че е източил информация от базата данни на голяма фирма за разплащателни услуги. Според обявата, авторът на престъплението предлага свободен достъп до данните и чака финансова подкрепа.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев хакерът твърди, че има информация за акаунти, потребители, трансакции. Той споменава, че има източени бази данни на свързани дружества с въпросната компания.

Малко по-късно "офертата" е изтрита, но Тулев е успял да изтегли хакнатите данни. Според него става дума за номера на банкови сметки с ЕГН-тата на близо 2000 клиенти, но не на фирмата, която хакерът обявява, а на свързана с нея компания за отпускане и събиране на кредити.

Сред данните са номера на дебитни или кредитни карти, с които да злоупотребим в интернет и да направим някакво нареждане, превод и т.н. "Този айбан сам по себе си чисто информативно може да ни върши работа. Най-притеснителното остава това, че имаме лични данни. Да, има, възможност да се изтегли и кредит, прехвърляния, на името на тези потребители", каза Тулев.

Хакерът, който ползва името на застреляния преди години банкер Емил Кюлев, поддържа страница в интернет. Тя е регистрирана в Панама и се рекламира.

Самият компютърен специалист си приписва на себе си няколко скандални хакерски атаки у нас в последната година - в Комисията по хазарта, в прокуратурата, в Софийския районен съд, в "Български пощи". Той приема плащания в криптовалута, които от юли насам са на стойност над 38 000 долара, обясни експертът.

По случая започва проверка на антимафиотите от ГДБОП, увериха от засегнатата фирма.