Сериозни управленски провали в изпълнението на реда за предписване и получаване на лекарства за онкоболни в периода 2006-2009 г. констатира Сметната палата.

За тези четири години са допуснати - по думите на шефа на институцията проф. Валери Димитров - управленски злополучия. Очевидно практиките са лоши и парите са управлявани лошо, категоричен бе той.

Сметната палата е установила проблеми в механизма на доставка и цялостната организация в дейността по предписване и получаване на лекарства за онкоболни. Налице са множество случаи на забавяне и временно прекъснато животоподдържащо и животоспасяващо лечение.

Лечението на онкозаболяванията е финансирано от държавния бюджет и общинските бюджети. Експертите на Сметната палата са установили, че за одитирания период средствата за скъпоструващо лечение в бюджета на Министерство на здравеопазването са коригирани девет пъти. При осем при тях корекциите са в посока на намаление на парите, уточни заместник-председателят на палатата Олга Димитрова.

По думите й бюджетите са съставяни с голям формализъм. Същевременно МЗ няма количествени и качествени показатели, с които да се отчита изпълнението на бюджета по определени политики.

Липсват критерии за подбор и правила за чакащите в листите, не работи информационната система, налице е лоша координация, отчитат още от Сметната палата. За периода от началото на 2006 г. до края на 2009 г. парите за скъпоструващи лекарства, по-голямата част от които са за онкоболни, са намалели общо с около 49 милиона лева. Тези „икономии" на средства са реализирани при недостиг на някои лекарствени продукти, посочват още от палатата.

Установени са случаи, при които спестените пари са пренасочвани за капиталови разходи и ремонти. Други суми са отивали за осигуряване на заплати за персонала в системата на здравеопазването. Установени са и натрупани значителни нарушения към фирми-доставчици.

Има и нарушения при процедурите за обществени поръчки.

Многократното обявяване и прекратяване на обществени поръчки е имало за резултат забавяне на сключването на договорите с доставчиците, което е увеличавало рисковете от неосигуряване на лекарства и прекъсване на терапии на нуждаещите се. 

Поради липсата на работеща информационна система, липсва и ефективен контрол на дейността, невъзможно е проследяването на лечението на болните, сочат още резултатите от проверката. Този проблем е констатиран от Сметната палата още през 2005 г. и е дадена препоръка за изграждането на тази система, но договор е бил сключен едва в края на 2008 г. До приключването на одита - към края на 2010 г, системата още не е заработила, въпреки че срокът е бил 100 работни дни.

От Сметната палата, на базата на констатациите си, са дали 12 препоръки на здравния министър Стефан Константинов. Срокът за изпълнението им е 25 май тази година.

Експертите препоръчват действия за актуализирането на вътрешните правила за обществените поръчки на здравното министерство; утвърждаване правила за дейността на Дирекция „Лекарствени продукти и медицински изделия"; решаване на проблема с изграждането на централна информационна система и други.

След като станаха ясни резултатите от одитния доклад, от Здравното министерство коментираха проверката.

От там напомнят, че ведомството е предприело мерки за промяна на процедурата за осигуряване на медикаменти за лечение на онкологични заболявания още в края на миналата година. Причината за това бяха редица несъвършенства в централизирания търг, чрез който се набавяха тези лекарства, изтъкват от МЗ.

От началото на тази година министерството прехвърли медикаментите за хормоналната терапия на хората с онкологични заболявания към НЗОК. До края на годината към Фонда ще бъдат прехвърлени и останалите медикаменти за лечение на онкологични заболявания.

По този начин пациентите ще имат по-добър достъп до нужната терапия. Междувременно тези лекарства ще се осигуряват от самите болници, в които се лекуват пациентите с онкологични диагнози. Така се скъсява с три месеца времето, през което болните хора чакат, за да получат медикаментите си. Освен това през тази година са предвидени 107 млн. лева за осигуряване на нужните лекарства . Това е с 10% повече в сравнение с миналата година, посочват от МЗ.

Министерство на здравеопазването смята, че тези мерки ще подобрят лечението на пациентите и снабдяването им с нужните медикаменти.

По-късно през деня от здравното министерство уточниха още, че по време на управлението на ГЕРБ МЗ не е пренасочвало средства за осигуряване на скъпоструващи лекарства за заплати и други административни разходи.

Намалението на бюджета за онкомедикаменти в края на 2009 г. е било резултат на няколкократно намаляване на бюджета на МЗ с постановления на Министерския съвет, уточниха от ведомството.

Заради това се наложило да бъдат редуцирани разходите не само за медикаменти за лечение на онкологични заболявания, но и за всички останали дейности, осигурявани със средства на министерството - спешна помощ, психиатрична помощ, интензивно лечение и други.