Здравното министерство опроверга някои публикации, според които се намаляват парите за хемодиализата, психиатричната помощ и спешната помощ

От МЗ заявяват, че средствата за хемодиализа и психиатрична помощ се запазват в досегашния им размер.

Изплатените за м. юли 2010 г. на лечебните заведения средства за извършване на посочените дейности, са авансово плащане и на болниците ще бъде доплатено на база на отчетите им за осъществената дейност.

Що се отнася до спешната помощ, от МЗ уточняват, че е намалена не субсидията за Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), а за спешните отделения към болниците, на които за юни са преведени само 50 процента от субсидията.

Според анализа на данните от ведомството отчитат завишаване броя на преминалите пациенти през Спешните отделения, като много висок е относителният дял на самонасочилите се пациенти (вкл. насочени от лекар в извънболничната помощ) - около83%. В същото време приведените пациенти с транспорт от ЦСМП е едва 17%, посочват от МЗ.

Голяма част от пациентите в спешните отделения са обслужени не по повод спешност, а по повод остра вирусна инфекция, остър конюнктивит, ухапване от инсекти, порезни рани и т.н. - все случаи, които е следвало да бъдат диагностицирани и обслужени от лекарите в структурите на извънболничната медицинска помощ.

Незначителен е процентът на действително спешните случаи с диагноза Остър миокарден инфаркт, инсулт, черепно-мозъчни травми, фрактури и др.

Освен това, значителна част от пациентите, преминали през спешните отделения на болниците са здравно-неосигурени лица, които могат да получат медицинска помощ само при презумпция за спешност в ЦСМП или в спешните отделения на болниците.

Изводът, който правят от МЗ е, че относителният дял на пациентите без индикация за състояния, пряко заплашващи живота им, значително превишава тези с индикации за спешност.

Средно 30% от преминалите пациенти през спешно отделение са хоспитализирани в същата болница по клинична пътека, т. е. отчетени са като преминали през Спешно отделение и преминали по Клинични пътеки.

По този начин за един пациент е получено двойно финансиране (от МЗ и НЗОК), като същевременно този брой е значително по-голям през първото полугодие на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г.

Една от причините за намаленото субсидиране от Министерството на здравеопазването е не само намаленият бюджет на Министерството с над 130 млн. лв., но и значително увеличаване на оказаната медицинска помощ над прогнозите и заложения бюджет, уточняват от МЗ.

Констатирани са и отчетени и заплатени дейности за пациенти, преминали двукратно през Спешно отделение в рамките на едно дежурство (като два различни случая) и за пациенти, на които са извършени манипулации по тяхно желание.

В заключение от здравното министерство посочват, че сред мерките, които ще бъдат предприети е недопускане на дублиране на заплащането от МЗ и НЗОК за пациенти, преминали през Спешно отделение и впоследствие хоспитализирани в същото лечебно заведение в рамките на 24 часа.