Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци, община Пазарджик. Младежът стана жертва на расистко издевателство, заради което е обвиняем Ангел Калеев, съобщиха от БХК. От там поискаха отвод на експерт, който се изказал расистки по отношение на пострадалия Митко.

Биячът Ангел Калеев пуснат на свобода срещу 500 лв. гаранция

Биячът Ангел Калеев пуснат на свобода срещу 500 лв. гаранция

Наби циганчето Митко

Случаят стана известен, след като самият Калеев качи видеоклипа в своя профил в социалната мрежа "Фейсбук". От видеото е видно, че Калеев извършва насилие над Митко Йонков и го унижава, задето последният (ром) е казал, че двамата с Калеев (българин) са равни.

Калеев бе привлечен като обвиняем на 19 април, вторник, от Районна прокуратура – Пазарджик като обвиняем за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди.

БХК вече възрази официално пред прокуратурата срещу тази правна квалификация на деянието. Мотивите им са, че ромите не са чужденци и Митко Йонков е български гражданин, затова подбудите на извършителя не са ксенофобски, а са расистки.

Пострадалият е ром и точно затова е нападнат, пишат от БХК. Деянието не се изчерпва с причиняване на лека телесна повреда по расистки подбуди. Налице са данни за съвкупност от престъпление, което дава защита срещу посегателства върху равенството на гражданите.

Съставът на тази норма обхваща и психологическото насилие, основано на раса/етническа принадлежност, на каквото Митко Йонков е обект.

Докато го удря и рита в главата и корема, насилникът на детето го подлага и на тормоз посредством расистки и други оскърбления, ругателства, заплахи и унизяващи реплики и действия.

Преднамереното унижение на пострадалия е удвоено – той е сниман от извършителя, докато поема неговите удари, тормоз и вербална агресия, а записът е направен публично достояние. Това насилие деецът извършва, за да сломи у жертвата си съзнанието, че двамата са равни.

Стартът на производството е белязан, освен от неадекватната правна квалификация на деянието, и от расизъм, открито изразен от едно от вещите лица, назначени по досъдебното производство.

На юрист на БХК, придружавал пострадалия за преглед, експерт, изготвящ съдебно-медицинската експертиза, е заявил: „От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само“. За тези думи от Българския хелзинкски комитет поискаха отвод на експерта.

Тази расистка, стигматизираща лексика сочи на явна предубеденост от страна на вещото лице и е от естество по необходимост да опорочи заключението му.

От БХК припомнят, че България дължи адекватно, ефективно разследване на всеки случай на престъпление от омраза и пропускът й да проведе такова влече наднационална отговорност пред Европейския съд по правата на човека. БХК ще осигури защитата на пострадалия на всички равнища.