Служебният правосъден министър Янаки Стоилов увери, че служебното правителство не е на БСП. "Това, че правителството решава определени задачи и не отговаря на разбиранията на досегашните управляващи, не го прави правителство на БСП", обясни той в сутрешния блок на БНТ.

Това, на което се надява Стоилов, е служебното правителство да работи ефективно, открито, почтено. Правосъдният министър посочи, че служебното правителство си поставя амбициозни задачи, а и едва ли хората биха се съгласили служебното правителство да се занимава само с организацията на изборите.

Работата на партиите, включително и на БСП, е да се обърнат така към гражданите, за да спечелят повече гласове. За това служебният правосъден министър очаква социалистите да подобрят резултатите си на предсрочните парламентарни избори.

Нинова призова да не се гласува с емоции, а с разум

Нинова призова да не се гласува с емоции, а с разум

БСП ще включи в лявата си коалиция още две партии

Янаки Стоилов посочи, че има два проблема в държавата - дали обществените поръчки са средство за конкуренция или се превръщат в средство държавата да предоставя свръхзаплащане за услуги, които може да получи доста по-изгодно.

Според Стоилов прокуратурата подклажда свръхочаквания, защото нейните задачи са да разкрива престъпления и да повдига обвинения, а не просто да бъде втора инстанция за административния контрол в отделни сектори.

Прокуратурата против закриването на спецправосъдието

Прокуратурата против закриването на спецправосъдието

Искането е чисто политическо и то от подсъдими и обвиняеми, правната комисия го прие на първо четене

По темата за анализа на работата на специализираните правосъдни структури и предложението за закриване на спецпрокуратурата и съдилищата Янаки Стоилов е уверен, че проверката може да приключи бързо и до началото на август месец той да е готов.

Той обясни, че фактите за специализираните структури могат да бъдат събрани и резултатите да бъдат дадени, така че към началото на август месец, новото Народно събрание да разполага с необходимата информация и равносметката на тази дейност. Стоилов се надява на конструктивен подход.

Според него не трябва да се фокусира вниманието върху моралната страна на проблема в специализираните съдилища и прокуратура, а да се види дали не се злоупотребява в тях. Много важно е да се стъпи върху реалностите, да се преценят какви са постигнатите резултати и оттам нататък да се вземат решения, подчерта служебният правосъден министър.

Правосъдният министър увери, че ще има проверки за състоянието на арестите и условията в тях, като разчита на информация от вътрешните органи. Той дори е готов да съдейства, за да бъде направен външен независим одит на състоянието в арестите. Проблемите обаче там са хронични и то от години.