Въпреки огромния бюджет на МВР за 2016 г., който е стигнал близо 1,5 млрд. лв., хората все по-малко вярват на ведомството и служителите му, се казва в изследване на фондация "Общество и сигурност".

Въпреки увеличението на парите в хазната на МВР и проведените реформи, гражданите на България се чувстват по-несигурни.

МВР шефът призна пред синдикатите за много съществуващи проблеми

МВР шефът призна пред синдикатите за много съществуващи проблеми

Увери, че ще направят необходимото за начертаване на правилната посока

В изследването се казва, че настроенията са в посока на това хората да разчитат все повече на себе си по отношение на личната си сигурност.

Българите по-често не реагират или не сигнализират на органите на реда в случаите, в които стават свидетели или жертва, защото не вярват, че ще им бъде обърнато внимание и не виждат смисъл в това, се казва още в изследването.

71% от участвалите в допитването не се чувстват сигурни, а 48 на сто дори са казали, че се чувстват по-несигурни отпреди година.

17,2% са заявили, че в последните 5 години са били жертва на престъпление, а 32,2 на сто са посочили, че са били свидетели на престъпление.

Според 72,7% от участниците в изследването "да се чувстваш сигурен" означава да отсъства заплаха за личността, имуществото и близките им, а 63,9% биха се чувствали сигурни, ако закононарушителите и престъпниците се наказват адекватно.

Очакването престъпниците да се наказват адекватно, показва, че е необходим нов, цялостен подход не само по отношение на разкриваемостта на престъпленията, но и по отношение на правораздаването.

Бъчварова препоръча битката в МВР с корупцията и на другите ведомства

Бъчварова препоръча битката в МВР с корупцията и на другите ведомства

В Евродоклада е включен и периода, когато ГДБОП бе преструктуриран с ДАНС

Резултатите показват и нещо симптоматично за дейността - а именно, че въпреки множеството проведени реформи във всяка една структура - МВР, съд и прокуратура, към момента те са оценени като неефективни по отношение на крайния резултат.